Beograd Srbija

Smešten na ušcu Save u Dunav, Beograd je jedan od najstarijih gradova u Evropi i, pored Atine, najveca urbana celina na Balkanu. Najstariji arheološki nalazi sa njegovog podrucja sežu u peti milenijum pre nove ere. Pripadnici keltskog plemena su osnovali Singidunum u 3. veku pre nove ere, dok prvo pominjanje Beograda datira iz 989. godine. Tokom svoje duge i burne istorije, Beograd je osvajalo 40 armija, a 38 puta je podizan iz pepela. Beograd Srbija

Beograd je glavni grad Srbije, sa oko 1,6 miliona stanovnika. Ima prvorazredni saobracajni znacaj, kao znacajno drumsko i železnicko cvorište, a takode i medunarodno recno i vazdušno pristanište i telekomunikacijski centar. Prostire se na 3,6 % teritorije Srbije, a njemu živi 15,8% stanovništva Srbije i radi 31,2% svih zaposlenih u Srbiji.

Beogradu su razvijeni znacajni privredni i poljoprivredni kapaciteti, posebno metalska, metalopreradivacka i elektronska industrija, zatim trgovina i bankarstvo. Na širem podrucju Beograda, Smedereva i Panceva, na obalama Dunava, locirana je na 2000 kvadratnih metara slobodna trgovinska zona. U Beogradu se stvara 30% društvenog proizvoda Srbije.

Beograd je prestonica srpske kulture, obrazovanja i nauke. U njemu je najveca koncentracija institucija iz oblasti nauke i umetnosti od nacionalnog znacaja. Tu je Srpska akademija nauka i umetnosti, osnovana 1886. kao Srpska kraljevska akademija; Narodna biblioteka Srbije, osnovana 1832; Narodni muzej, osnovan 1841. i Narodno pozorište, osnovano 1869. Grad je takode i sedište Beogradskog univerziteta, osnovanog 1808. kao Velika škola, i Univerziteta umetnosti.

Beograd ima status posebne teritorijalne jedinice u Srbiji, koja ima svoju autonomnu gradsku upravu. Njegova teritorija je podeljena na 17 opština, koje imaju svoje lokalne organe vlasti.

 

English French German Italian Portuguese Russian Spanish

Pratite nas - Socijala

Da se i tvoj biznis vidi na internetu!

Potreban vam je web sajt ili digitalno oglašavanje?

+381641774725

Pošaljite nam poruku >>>

Vesti, nagradne igre...